Nedostatok pracovníkov chcú podnikatelia riešiť ich prílevom z Ukrajiny

27.02.2008 Prešov

Prešov 27. februára (TASR) - Nedostatok pracovnej sily chcú podnikatelia v Prešovskom kraji riešiť jej prílevom z Ukrajiny. V tomto zmysle prijali uznesenie na dnešnom deviatom valnom zhromaždení členovia Prešovskej ...
Podľa predsedu predstavenstva PRK SOPK Stanislava Čoreja to podnikatelia vidia ako jediné možné riešenie čo najskôr získať kvalifikovanú a disponibilnú pracovnú silu v tomto regióne. Čorej informoval, že dve firmy - strojárska Tomark z Prešova a odevná Svik zo Svidníka - začali v tejto súvislosti realizovať pilotné projekty. Predseda SOPK Peter Mihók konštatoval, že kvantitatívne a kvalitatívne nedostatočné ľudské zdroje spojené s nedobrým demografickým vývojom sú jedným z troch rizík pre zdravé podnikateľské prostredie nielen v tomto regióne, ale aj v celej SR. Za ďalšie dve hrozby označil stav súčasnej dopravnej infraštruktúry a podmienky pre malé a stredné podnikanie v SR.
Valné zhromaždenie PRK SOPK je jedným z prvých v SR. Podľa Mihóka v priebehu troch - štyroch týždňov sa uskutočnia všetky tak, aby 24. apríla sa mohlo zísť VZ celej SOPK. V ten deň chce SOPK spustiť vo všetkých svojich regionálnych komorách horúcu eurolinku ako bezplatnú službu pre podnikateľov. Vyškolení pracovníci kancelárií budú odpovedať na otázky súvisiace so vstupom SR do eurozóny. Mihók dodal, že podľa prieskumov SOPK až 85 % podnikateľov víta zavedenie euromeny v SR od 1. januára 2009. Patria k tým sociálnym skupinám, ktoré najviac podporujú členstvo SR v eurozóne.
Čorej dodal, že aj medzi podnikateľmi v Prešovskom kraji prevládajú pozitívne nálady vo vzťahu k euru. Obavy sa spájajú len s tým, že vo firmách vznikne tlak na zvyšovanie platov, čo môže spomaliť prílev zahraničných investícií do regiónu. \"V porovnaní s inými slovenskými regiónmi v našom ich ešte nie je dosť, preto ich veľmi potrebujeme aj v ďalších rokoch, \" zdôraznil.
PRK SOPK má 145 členov a sú medzi nimi všetky rozhodujúce podnikateľské subjekty v Prešovskom kraji. Na dnešnom rokovaní zhodnotili činnosť za rok 2007 a prijali plán hlavných úloh v roku 2008.
 

Vyberte región